• Radno vreme: ponedeljak-petak, 8-16h
  • +381 11 3085 111
  • info@ljubex.com
  • Bulevar Peka Dapčevića 37, Beograd

Unutar sveta ležajeva

Pozdrav dragi čitaoci,

Evo mene sa novom pričom iz industrije ležajeva! 😊

Nadam se da ste uživali u prethodnom tekstu i da sada kada smo se upoznali, možemo zajedno da zaronimo malo dublje u svet ležajeva. Ovog puta, želim da podelim jedno posebno iskustvo koje sam doživela u Švajnfurtu, u srcu kompanije Schaeffler – našeg glavnog dobavljača.

Imala sam tu čast da sa direktorkom, Tamarom Stančev, obiđem proizvodni pogon i logističke centre kompanije Schaeffler. Ova poseta nam je omogućila da razumemo na koji način i kojim procesima se proizvode visokokvalitetni ležajevi brendova INA i FAG, čija je upotreba zahvaljujući Ljubex-u široko rasprostranjena na našim prostorima. Nakon obilaska proizvodnje, saznali smo više i o načinu pravilnog skladištenja i čuvanja velikog broja proizvedenih ležajeva za naše kupce.

Kao jednom od značajnih distributera na našim prostorima, ova poseta za Ljubex predstavlja priznanje i potvrdu da svoje proizvode i usluge pruža na najvišem nivou posvećenosti i stručnosti.

Želim da podelim sa vama ključne korake proizvodnje, koji su neophodni za stvaranje ležajeva vrhunskog kvaliteta i dugog životnog veka.

Osnovne komponente ležajeva su spoljašnji prsten, unutrašnji prsten, kotrljajna tela i kavez.

Procesi u proizvodnji koji su ključni za formiranje navedenih komponenti su kovanje, termička obrada, mašinska obrada, završna obrada, zaštita od korozije.

Kovanje/Plastična deformacija: Spoljašnji i unutrašnji prsteni se dobijaju tehnološkom operacijom koja se naziva kovanje, dok se kotrljajna tela formiraju plastičnom deformacijom.

Termička obrada: Nakon prve faze, komponente prolaze kroz termičku obradu kako bi se poboljšala čvrstoća, otpornost na habanje i druge mehaničke karakteristike koje omogućavaju ležajevima rad u različitim uslovima, bilo da je reč o ekstremnim temperaturama, vlažnosti ili agresivnim sredinama.

Mašinska obrada: Proces mašinske obrade omogućava postizanje tačnih dimenzija i oblika komponenti što proizvode čini pouzdanim i dugotrajnim.

Završna obrada: Dodatne operacije završne obrade se primenjuju kako bi se eliminisala hrapavost površina i smanjilo trenje što je od suštinske važnosti za pravilan rad ležajeva bez habanja.

Zaštita od korozije: Primenjuju se premazi ili tretmani zaštite od korozije kako bi se obezbedio dug vek trajanja ležajeva.

Kontrola komponenti i montaža: Na kraju sledi detaljna provera dimenzija i kvaliteta svih komponenti i njihovo spajanje u funkcionalan ležaj. Nakon montaže, ležajevi prolaze kroz rigoroznu kontrolu kvaliteta. Sertifikati o kvalitetu potvrđuju usklađenost sa standardima.

Skladištenje ležajeva: Kada se potvrdi kvalitet sledi proces pakovanja ležajeva i njihovo skladištenje.

Nakon posete proizvodnom pogonu, imale smo priliku da obiđemo i dva magacina – u Švajnfurtu i Kicingenu. Osim pravilnog skladištenja velikog broja ležajeva, posebnu pažnju su mi privukli modernizovani procesi pakovanja i odvajanja naručenih ležajeva. Upravo ta efikasnost logističkog centra kompanije Schaeffler – brza i bezbedna isporuka direktno doprinosi zadovoljstvu kupaca, jačajući njihovo poverenje u proizvode i usluge koje pružamo.

Nije samo kvalitet proizvoda ono što nas je impresioniralo. Njihovi održivi ciljevi koje imaju do 2030. godine, kao što su smanjenje ekološkog uticaja proizvodnje i povećanje učešća žena u biznisu odražava posvećenost brizi o okolini i društvenoj odgovornosti. U našem Ljubex timu već sada ima 50% žena u kolektivu.

Ova poseta je još više učvrstila saradnju, čineći nas još ponosnijim što smo deo ove globalne porodice ležajeva visokog kvaliteta. Sa nestrpljenjem očekujem dalje korake naše saradnje i radujem se deljenju još uzbudljivih iskustava iz sveta ležajeva.

Hvala vam što pratite moj blog, i vidimo se uskoro!

Lidija Jelić