• Radno vreme: ponedeljak-petak, 8-16h
 • +381 11 3085 111
 • info@ljubex.com
 • Bulevar Peka Dapčevića 37, Beograd

Partnerstvo sa Elektroprivredom Srbije

Pozdrav svima!

Družimo se ponovo! Baš sam napisala svoj treći blog i mogu vam reći, osećam se kao prava blogerka. 🎉 Želim vam poslati tople i praznične pozdrave i želje kao i ulepšati vam prazničnu atmosferu svojom novom pričom! ✨ Udobno se smestite i uživajte u čitanju!

U prethodnom blogu, podelila sam sa vama priču o našem glavnom dobavljaču – kompaniji Schaeffler. Sada želim da vas upoznam sa jednim od naših izuzetno važnih partnera i jednim od većih korisnika ovih visokokvalitetnih ležajeva – Elektroprivredom Srbije. Od osnivanja kompanije Ljubex Elektroprivreda Srbije je značajan činilac naše poslovne priče, a mi obezbeđujemo vrhunske ležajeve koji podržavaju vitalne sisteme ove značajne energetske institucije.

Akcionarsko društvo „Elektroprivreda Srbije“, poznata kao najveća kompanija u zemlji, zauzima prestižno mesto u svetu energije – privredni i energetski oslonac zemlje. Oni se bave proizvodnjom, snabdevanjem i trgovinom električnom energijom, a sve to uz fokus na kvalitetu usluga, očuvanje okoline i podršku lokalnoj zajednici.

Ponosni smo jer smo deo njihove priče, pružajući podršku s našim visokokvalitetnim ležajevima. Tako pomažemo mašinama da rade svoj posao i proizvode struju za sve nas. Naša posvećenost vrhunskim ležajevima ne samo da poboljšava performanse sistema, već donosi i dugotrajne benefite za zajednicu i okolinu kroz inovatnivne tehnologije i visokokvalitetne materijale.

Želimo istaći da se naša saradnja ne završava samo isporukom proizvoda. Naš tim stručnjaka, inženjera, među kojima se nalazim i ja, pažljivo prati svaki korak procesa ugradnje isporučenih ležajeva kao i kontrolu ležajeva posle određenog broja radnih sati.

Veoma je važno deliti stručnost i znanje jer smo na taj način podrška jedni drugima. Stoga, želim opisati osnovne korake ugradnje jednog buričastog ležaja većeg unutrašnjeg prečnika sa konusnom rupom.

1. Priprema

 • Potrebno je utvrditi da je ležaj na dobar način skladišten i upakovan. To podrazumeva da ležaj mora biti u originalnom pakovanju, postavljen u horizontalnom položaju na hladnom i suvom mestu.
 • Pre otpakivanja uporediti oznaku na kutiji ležaja sa oznakom na sklopnom crtežu – da li je ležaj odgovarajući za sklop u koji se ugrađuje.
 • Nakon otvaranja ležaja potrebno je proveriti stanje površina, da li postoji površinsko oštećenje – korozija. Ukoliko oštećenja ne postoje treba proveriti gabaritne dimenzije ležaja (unutrašnji prečnik, spoljašnji prečnik, širinu, radijalni zazor ležaja pre montaže) i sve zabeležiti u propratnom dokumentu – mernom listu.
 • Pre početka ugradnje ležaja treba proveriti dimenzije vratila i kućišta ležaja i da li su odgovarajući, neoštećeni i čisti.

2. Ugradnja ležaja u kućište

 • Nakon pripreme, ležaj treba ugraditi u odgovarajuće kućište u radioničkim uslovima – na čistom i suvom mestu sa adekvatnom radnom površinom.
 • Kako je u pitanju veći ležaj, potrebno je zagrejati kućište. Potom hidrauličnom ili mehaničkom presom utisnuti ležaj. Alat koristiti na spoljašnjem prstenu ležaja.
 • Nikada ne udarati čekićem ležaj.

3. Montiranje ležaja na osovinu i ugradnja čaure

 • Nakon uspešne ugradnje ležaja u kućište, celu ležajnu jedinicu treba pozicionirati na vratilo.
 • Sledi proces utiskivanja čaure za pritezanje hidrauličnom ili mehaničkom presom radi postizanja odgovarajućeg radijalnog zazora ležaja. Kada su u pitanju ležajevi većeg unutrašnjeg prečnika nikada ne koristiti čekić.
 • Radijalni zazor ležaja je propisan od strane proizvođača i predstavlja zazor između kotrljajnih tela i spoljašenjeg prstena ležaja. Kada se postigne propisani zazor, kompletna ugradnja je završena.
 • Nakoh toga sledi proces punjenja kućišta i ležaja sa sredstvom za podmazivanje.

Veoma je bitno pridržavati se svih navedenih koraka jer se time značajno produžava životni vek ležajeva.

Ukoliko i vi imate potrebu za održavanjem i podrškom vaših proizvodnih pogona, slobodno nam se obratite. Delimo znanje i brinemo o vašem uspehu! 🛠️💡🔧

Do sledećeg bloga, uživajte!

Vaša,

Lidija Jelić